Hoofdstuk 3

Het ontstaan van papier

 

Ongeveer 5000 jaar geleden schreven de Egyptenaren al op papier. Het woord papier is de afkomst het Latijnse woord papyrus. Papyrusriet groeide langs de oever van de rivier de Nijl. De Egyptenaren sneden de rietstengels in dunne stroken en legden die horizontaal naast elkaar. Die stroken weden met lijm bestreken. Daar legden ze weer stroken papyrus overheen maar nu verticaal. Dit werd voorzichtig met een hamer platgeslagen en in de zon te drogen gelegd. Na het gladstrijken werden de vellen papyrus aan elkaar geplakt. Het resultaat was een lange papyrusrol waar je met een riet- pennetje en inkt op kon schrijven.

 

Chinezen ontdekten ook in het jaar 105 na Christus hoe ze papier konden maken. Zij maakten het van bamboe, dat is ook een soort riet. Men maakte een papje van bamboe, hennep, boomschors en water. Daar schepte men met een zeef een laagje van af. Men liet dit laagje op een platte steen drogen in de zon. Het resultaat was een vel papier! 

 

De Arabieren konden rond 900 ook papier scheppen. Ze hadden deze techniek geleerd van gevangen genomen Chinezen. Rond 1100 kwam de techniek van het papier maken via Arabië en Marokko naar Europa. In Nederland werd de techniek van papier maken pas in 1586 bekend.